Warsztaty kulinarne
W dniu 15 marca 2017 r. dwudziestu pięciu uczniów klas pierwszych osjakowskiego gimnazjum pod opieką wychowawców p. Anety Godyń i p. Iwony Nowak wzięło udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez nauczycieli i uczniów Warsztatów Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy, by pod czujnym okiem starszych kolegów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły zawodowej o kierunku kucharz i nauczyciela praktycznej nauki zawodów p. Kariny Brożyny przygotować trzy potrawy.
Oto nasze menu:
– pierwsza grupa: zupa krem z selera z ciastem francuskim,
– druga grupa: pizza,
– trzecia grupa: deser lodowy.
Zanim uczniowie zabrali się do gotowania, obejrzeli prezentację na temat właściwego odżywiania się, którą opracowały starsze koleżanki.
Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 p. Elżbieta Urbańska – Golec zachęcała gimnazjalistów do wyboru w przyszłości kierunków zawodowych.